Odkazy:  :   Spolek   Portal    Sbirka   GDPR   Doprava-online   Autoplosina   Facebook

Foglík - vyžadování Zprávy o psychologickém vyšetření

Vše o pracovně právních vztazích, pracovní smlouvy, výplaty, diety, sociální předpisy.
Pravidla fóra
Žádáme o naprostou slušnost a věcnost v této sekci. Veškeré příspěvky, které nebudou k věci, budou smazány.
Zamčeno
Foglík
řidič profesionál
Příspěvky: 956
Registrován: ned 29. bře 2009 16:24:58
Bydliště: Přeštice
Kontaktovat uživatele:

Foglík - vyžadování Zprávy o psychologickém vyšetření

Příspěvek od Foglík »

Zpráva z dopravně psychologického vyšetření je podle mne důvěrný materiál, který slouží pouze jako podklad pro praktického lékaře a zprávu nelze kopírovat a ani ji používat k jiným účelům.

Praxe je bohužel jiná. Při žádosti o rekvalifikaci - rozšíření řidičského oprávnění ze skupiny C+E na skupinu D - úřednice na Úřadu práce po mně požaduje předložení Závěru mého psychologického vyšetření, které jsem absolvoval v roce 2007 a na jehož základě mi lékař vystavil posudek o zdravotní způsobilosti pro výkon povolání profesionálního řidiče, a to za účelem zkopírování a založení do spisu.

Důvodem k tomuto jednání úřednice je prý fakt, že rekvalifikaci Úřad práce platí a pokud po rekvalifikačním kurzu řidič neprojde Dopravně psychologickým vyšetřením, jsou to pro ně peníze vyhozené oknem, proto chtějí toto vyšetření předem. Bez předložení tohoto dokumentu není možné rekvalifikaci absolvovat. Posudek o zdravotní způsobilosti jako takový (i když je v něm vyznačeno, že jsem dopravně psychologické vyšetření absolvoval a v kterém roce) Úřadu práce nestačí.

Toto jednání je prý na Úřadu práce běžnou součástí schvalování rekvalifikačního kurzu, ale já se domnívám, že Dopravně psychologické vyšetření řidiče je pouze podkladem pro Posudek o zdravotní způsobilosti a úřednicím by měl tento posudek jako potvrzení stačit.

Mohu se zeptat, kde je v tomto sporu pravda?
Uživatelský avatar
Dopravní Právo
Právník
Příspěvky: 24
Registrován: stř 03. dub 2013 14:08:26
Kontaktovat uživatele:

Re: Foglík - vyžadování Zprávy o psychologickém vyšetření

Příspěvek od Dopravní Právo »

Dopravně psychologickému vyšetření je povinen se podrobovat:

držitel řidičského oprávnění pro skupinu C1+E, C nebo C+E, pokud řídí nákladní automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7 500 kg nebo speciální automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7 500 kg nebo jízdní soupravu, která je složena z nákladního automobilu a přípojného vozidla nebo ze speciálního automobilu a přípojného vozidla a jejíž největší povolená hmotnost převyšuje 7 500 kg, držitel řidičského oprávnění pro skupinu D1+E, D nebo D+E, pokud řídí motorové vozidlo zařazené do některé z těchto skupin vozidel- to jsou podmínky stanovené v § 87 a zákona…..
Dopravně psychologickému vyšetření je držitel řidičského oprávnění uvedený v odstavci 1 povinen se podrobit před zahájením výkonu činnosti uvedené v odstavci 1, a dalšímu dopravně psychologickému vyšetření nejdříve šest měsíců před dovršením 50 let a nejpozději v den dovršení 50 let a dále pak každých pět let.
V tomto případě bych výklad zákona chápala tak, že pokud si chcete rozšiřovat oprávnění pro skupinu D a patříte mezi osoby uvedené výše, musíte povinně znovu absolvovat dopravně psychologické vyšetření. Jelikož jste toto oprávnění před tím neměl a nově ho nabyde.
Toto vyšetření však není předpokladem pro získání řidičského oprávnění. Právní význam tento dokument má až v momentě, kdy získáte oprávnění pro danou skupinu a hodláte vykonávat silniční dopravu za úplatu. Jedná se o posudky zařazené do kategorie „ pravidelné lékařské prohlídky“, lze tedy dovodit, že se toto speciální vyšetření nevyžaduje za účelem získání řidičského oprávnění.
Ohledně dotazu k samotnému vydanému posudku:
Dopravně psychologické vyšetření se vyhotovuje písemnou formou a je podkladem k posudku o zdravotní způsobilosti. Dopravně psychologické vyšetření provádí pouze dopravní psycholog, který by měl mít nyní akreditaci od MD ČR. Vyšetření musí řidič absolvovat na začátku profesní kariéry, pak v 50 létech a následně každých opět let. Nejdříve byste si měl sjednat vyšetření a poradu u dopravního psychologa a zprávu o výsledku odevzdat svému praktickému lékaři a svému zaměstnavateli (případně tedy Úřadu práce). Vhodné je ponechat si kopii dopravně psychologické zprávy. Dopravně psychologický posudek má obsahovat stručný popis dopravního charakteru řidiče a předpokládané dopravní chování.
Zpráva z dopravně psychologického vyšetření tedy má sloužit lékaři k vydání posudku a tento posudek by tedy měl úřadu práce stačit. V tomto posudku stejně bude uvedeno, zda jste způsobilý či ne a může zde být uvedeno stupeň způsobilosti.
Ve zprávě z dopravně psychologického vyšetření tedy by měly být stejné závěry jako v posudku, který následně na základě této zprávy vydává lékař. Tento posudek by měl být tedy dostačující.
Problémem může být to, že nesystémovým zařazením ustanovení § 87a, kterým se vymezuje rozsah lékařské prohlídky nad rozsah vyhláškou pro pravidelné lékařské prohlídky vyhláška č. 277/2004 Sb., lze toto ustanovení vykládat tak, že zdravotní způsobilost pro skupinu řidičů vymezenou v § 87a se dokládá na základě dvou lékařských posudků o zdravotní způsobilosti. Jeden lékařský posudek vydaný na základě lékařské prohlídky, jejíž rozsah stanovuje výše citovaná vyhláška Ministerstva zdravotnictví, a druhý lékařský posudek, který vydá lékař podle speciálního ustanovení § 87a. V tomto případě je obsahem prohlídky pouze vyšetření podle tohoto ustanovení.
Důvodem tedy, proč Úřad práce vyžaduje předložení těchto dokumentů, může být právě existence dvou posudků o způsobilosti řidiče.
S přáním mnoha ujetých kilometrů
Dopravní Právo

http://www.dopravnismlouvy.cz
http://www.dopravni-pravo.cz
Zamčeno