Odkazy:  :   Spolek   Portal    Sbirka   GDPR   Doprava-online   Autoplosina   Facebook

Zlomeniny končetin a jejich ošetření

odpovědi povolaných na vaše otázky, rady, zkušenosti
Pravidla fóra
Obdobně jako v sekci Dopravní policie Vás žádáme o slušnost a konkrétní dotazy. Veškeré dohady si nechte do sekce Drbárna
Odpovídat zde budou lidé v oboru vystudovaní.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Fíla
řidič
Příspěvky: 28
Registrován: ned 11. říj 2009 19:07:44
Bydliště: Praha

Zlomeniny končetin a jejich ošetření

Příspěvek od Fíla »

Byl jsem Matesem požádán jestli by nebylo něco o zlomeninách, tak tady je zatím něco o zlomeninách horních a dolních končetin, asi bych to pojal jako seriál a postupně bych sem nahrnul něco i o ostatních zlomeninách ( klíční kosti, žeber a hrudní kosti, pánve, stehení kosti, čelistí a obličeje a samozřejmě páteře). Myslím že kdyby to bylo v jednom článku nikdo by se nedočetl dál jak do poloviny aniž by dvakrát neusnul :D . Kdyby se někomu zdálo že je toho málo nebo že je to nesrozumitelné tak šup na mně s kritikou

Druhy zlomenin

Příznaky zlomeniny jsou tyto:

* zlomení nebo prasknutí kosti může postižený cítit nebo slyšet;
* v místě zlomeniny nebo v jejím okolí je cítit bolest, která se při pohybu zhoršuje;
* postiženou částí nelze pohybovat vůbec nebo jen s obtížemi;
* postižená část je citlivá i na lehký tlak;
* u postižené části je patrný otok s následnou modřinou;
* v místě poranění, zejména u zlomenin končetin, je viditelná deformace.

Zlomeniny dělíme na dva základní druhy:

1. zlomeniny zavřené, při nichž není porušena kůže nad zlomenou kostí. Mohou však být závažně poškozeny okolní svaly a krevní cévy s následným otokem postižené části. Příčinou otoku je vnitřní krvácení.
2. zlomeniny otevřené, kdy je kůže nad zlomenou kostí nebo kostmi roztržena a úlomky kostí jsou v bezprostředním kontaktu s povrchem těla a okolím. Krvácení je viditelné a v místě rány hrozí nebezpečí infekce. Otevřené zlomeniny se nikdy nedotýkejte! Rána u otevřené zlomeniny vzniká buď vlivem zevního násilí, nebo zevnitř, pohybem ostrých kostních úlomků.


Zavřené i otevřené zlomeniny mohou být komplikovány následným poraněním cév, nervů a okolních orgánů zlomenou kostí nebo jejími úlomky.

POSTUP PŘI OŠETŘENÍ
Postiženého se zlomeninou ošetřujeme na místě nehody. Sdělíme mu, aby klidně ležel a nepohyboval se, dokud mu nebude poraněná část těla znehybněna. Musíme-li postiženého odsunout (nebezpečí ohně, padajících trosek apod.) zlomenou končetinu vždy podporujeme a pohybujeme s ní co nejšetrněji, abychom mu nezpůsobily další zranění a ušetřili ho bolesti. Během ošetřování dbáme na to aby se postižený cítil pohodlně a chráníme ho před prochladnutím.


Obtížné dýchání, prudké krvácení a bezvědomí musí být ošetřeny dříve než zlomeniny.

Nyní popíši obecně platný postup při ošetřování zlomenin na končetinách :

1 : Pevně přidržujte zlomenou končetinu jednou rukou umístěnou nad a druhou pod místem zlomeniny až do doby, kdy bude spolehlivě znehybněna.

2 : Zlomené kosti znehybňujeme dlahami. Nejpřirozenější dlahou je vlastní tělo postiženého. U zlomeniny horní končetiny používejte polštářků k vypodložení závěsu a připevněte ji obvazem k trupu. U zlomenin dolních končetin použijte složených trojcípích šátků a svažte obě končetiny k sobě tak, že zdravou končetinu přisunete ke zraněné. Je-li poraněná končetina ohnutá nebo zkroucená do té míry, že ji nelze napřímenou připevnit ke zdravé končetině, pokusíme se ji napřímit. Počínejte si velmi šetrně a tahněte vždy v podélné ose končetiny (nepř. v ose, v níž probíhá stehení kost ke kosti holení, nebo paže ke kostem předloktí). Použijete-li šetrného tahu ve správné ose, nezpůsobíte žádnou další škodu. Mírný tah udržujte do doby kdy bude končetina spolehlivě znehybněna.

3 : Místa kde se končetina stýka s dlahou (kotníky, kolena), vypodložte. Podložku vložte i do mezery mezi trupem a horní končetinou, nebo mezi stehny na dolních končetinách.

4 : Připevňujete-li končetinu obvazem k přirozené dlaze, musíme dbát na to, aby byl znehybněn kloub nad a pod zlomenou kostí (např. u zlomeného bérce musíte znehybnit koleno a kotník a pod.).

5 : Dlahu připevňujte tak, aby nemohlo docházet k pohybům poraněné končetiny, avšak stažení nesmí být tak pevné, aby zabránilo průtoku krve končetinou. Pamatujte i na rychle se zvětšující otok. V pravidelných intervalech kontrolujte zda je oběh v končetinách zachován.

6 : Po znehybnění podle podle možností poraněnou končetinu zvedněte. Zmenšíte tak krvácení a otok.


DLAHY

Jako dlahu můžete použít cokoliv jako např. lyži, kus rovného dřeva např. z palety a pod. přičemž platí že dlahu si naměřujeme podle zdravé končetiny. Pro připevnění dlahy použijeme trojcípí šátek nebo obvaz nebo třeba šálu.
Ameline
Příspěvky: 1
Registrován: ned 22. lis 2009 17:43:05

Re: Zlomeniny končetin a jejich ošetření

Příspěvek od Ameline »

Mě by jen zajímalo, jak to je u fixace nohou, pokud dotyčný má nohy buďto do X nebo O, což není jistě nijak vzácné. Už delší dobu nad tím přemýšlím protože mě se Xka týkají, a dost se bojím, že když bych si něco zlomila, někdo dostane tenhle "spásný nápad" - i bez zlomeniny mít kotníky i kolena těsně u sebe při narovnaných nohou docela bolí a vzhledem k (tučnější :oops: ) stavbě mých stehen to není na první pohled patrné.
Uživatelský avatar
Fíla
řidič
Příspěvky: 28
Registrován: ned 11. říj 2009 19:07:44
Bydliště: Praha

Re: Zlomeniny končetin a jejich ošetření

Příspěvek od Fíla »

To je docela dobrej postřeh, s touhle variantou nikdo kdo učí první pomoc asi nepočítá :) , zbývá jenom jedno doufat že když nedej bože bude člověk potřebovat první pomoc tohoto druhu tak osoba která mu ji bude poskytovat bude buď slabší a nebo rozumný a nebude za končetinu rvát jak magor až jí vysadí z kloubu :)
Odpovědět