Odkazy:  :   Spolek   Portal    Sbirka   GDPR   Doprava-online   Autoplosina   Facebook

Foglík - Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem

Vše o pracovně právních vztazích, pracovní smlouvy, výplaty, diety, sociální předpisy.
Pravidla fóra
Žádáme o naprostou slušnost a věcnost v této sekci. Veškeré příspěvky, které nebudou k věci, budou smazány.
Zamčeno
Foglík
řidič profesionál
Příspěvky: 956
Registrován: ned 29. bře 2009 16:24:58
Bydliště: Přeštice
Kontaktovat uživatele:

Foglík - Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem

Příspěvek od Foglík »

Chtěl bych se zeptat, zdali je možné okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem ve zkušební době.
Kolega podepsal pracovní smlouvu s tříměsíční zkušební dobou. Mzdu za první měsíc dostal celou, včetně diet. Druhý měsíc mu zaměstnavatel vyplatil pouze mzdu, ale diety už jen částečně a třetí měsíc už nedostal ani mzdu, ani vyplacené diety a čeká na vypršení patnáctidenní lhůty pro podání okamžitého zrušení prac. poměru. Do konce zkušební doby ale zbývá už jen týden a kolega má strach, že bude propuštěn a vydělané peníze už nikdy neuvidí, protože při propuštění už okamžité zrušení podat nelze.
Jak má dále postupovat, aby o peníze nepřišel?
Uživatelský avatar
Dopravní Právo
Právník
Příspěvky: 24
Registrován: stř 03. dub 2013 14:08:26
Kontaktovat uživatele:

Re: Foglík - Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem

Příspěvek od Dopravní Právo »

Zaměstnanec může podle ustanovení § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce zrušit okamžitě pracovní poměr, pokud mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoliv jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Období splatnosti uplyne skončením kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu či plat. Zruší-li zaměstnanec pracovní poměr okamžitě, má nárok, aby mu zaměstnavatel uhradil peněžní plnění ve výši průměrného výdělku za dobu odpovídající délce výpovědní doby (zpravidla tedy vznikne nárok na 2 průměrné výdělky, není-li v pracovní smlouvě stanovena výpovědní doba delší).

Pro okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem není rozhodné, že zaměstnanec je dosud ve zkušební době. Důležité je, že pracovní poměr v době okamžitého zrušení trvá, a zároveň, že zaměstnavatel neuhradil zaměstnanci mzdové nároky či náhradu mzdy do 15 dnů od uplynutí období splatnosti.

Ve Vámi uváděném případě je však nutno upozornit na skutečnost, že diety nemají povahu mzdy či náhrady mzdy. Pokud zaměstnavatel vyplatí za příslušný měsíc zaměstnanci mzdu i případnou náhradu mzdy a neuhradí pouze diety, nelze v takovém případě zrušit okamžitě pracovní poměr. Tím samozřejmě není dotčeno právo zaměstnance vymáhat vůči zaměstnavateli nárok na úhradu diet soudní cestou.

Ve Vámi uváděném případě lze tedy okamžitě zrušit pracovní poměr nejdříve 16. den po uplynutí období splatnosti mzdy za třetí měsíc, neboť za tento měsíc nebyly zaměstnanci vyplaceny nejen diety, ale také mzda.

V případě dalších dotazů mě prosím kontaktujte na emailu julie.krenova@deiure.cz
S přáním mnoha ujetých kilometrů
Dopravní Právo

http://www.dopravnismlouvy.cz
http://www.dopravni-pravo.cz
Foglík
řidič profesionál
Příspěvky: 956
Registrován: ned 29. bře 2009 16:24:58
Bydliště: Přeštice
Kontaktovat uživatele:

Re: Foglík - Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem

Příspěvek od Foglík »

Díky za odpověď.
Stav je dnes takový, že kolega byl ve zkušební době a před uplynutím zmiňované patnáctidenní lhůty bez udání důvodu propuštěn a mzdu ani "diety" zatím vyplaceny nemá.
Nezbývá tedy, než se obrátit na soud. Bohužel, je to dále otázka financí, protože si doposud nezjednal pojištění právní ochrany a na právní zastoupení nemá peníze.
Proto apeluji na všechny, co si takovéto pojištění ještě nezjednali, aby neváhali. Při takovýchto problémech vám ušetří mnoho starostí i peněz.
Zamčeno