Odkazy:  :   Spolek   Portal    Sbirka   GDPR   Doprava-online   Autoplosina   Facebook

zaměstnavatel mě nutí psát do stazek jen 30min vykl. a nakl.

Vše o výplatách a mzdě
Odpovědět
destinaty
Příspěvky: 2
Registrován: úte 22. kvě 2012 18:49:04
Bydliště: Nový Bor

zaměstnavatel mě nutí psát do stazek jen 30min vykl. a nakl.

Příspěvek od destinaty »

Ahoj.
Jezdím s cisternou(chemie) u jednoho českého zaměstnavatele a začal mě nutit psát do stazek max. 30min. na vykládce nebo nakládce či mytí citerny nebo tankování.
Myslím si, že za chvilku přijde s tím abychom na vykl. nebo nakl. dávali postýlky...

Má na toto právo??

Když jsem to odmítl psát s tím že je to můj výkaz práce tak mě odpověděl že stejně jen napojím hadici a sedím v autě.
A více méně mě vydíral tím že pokud to nezačnu psát nepošle mě diety..
Přesčasy nám neproplácí, ve smlouvě mám že přesčasové hod. jsou součástí zakl. platu...
I když zákon o přesčasech mluví jasně..jen nevím co je pro mě směrodatné, jestli danný zákon nebo dodatek ve smlouvě..??

Díky za rady.
Uživatelský avatar
bohousek1
Člen sdružení
Příspěvky: 5606
Registrován: ned 29. bře 2009 12:25:00
Kontaktovat uživatele:

Re: zaměstnavatel mě nutí psát do stazek jen 30min vykl. a nakl.

Příspěvek od bohousek1 »

Ahoj, na detaily tě odpoví někdo zkušenější. Já ti mohu jen doporučit, aby jsi si hned uzavřel pojištění právní ochrany řidiče, jinak budeš za chvíli v problémech. Je mi jedno, kde si pojištění uzavřeš, zda u DAS nebo u nás, přes pojišťovnu právní ochrany AXA assistance, kde nabízíme výraznou slevu.
Více info zde:
http://portal.proridice.eu/index.php/po ... hrany-idie

Jinak právo na to zaměstnavatel nemá, ty si musíš vést řádně svojí pracovní dobu. Pokud jen zapojíš hadici, musíš přeci kontrolovat zda je vše v pořádku, zda nenastal nějaký problém apd. Jinak při tankování mít nastavenu postýlku je o velkou pokutu.
..:: Bohousek1 ::..
posa
řidič profesionál
Příspěvky: 123
Registrován: sob 10. dub 2010 14:45:45

Re: zaměstnavatel mě nutí psát do stazek jen 30min vykl. a nakl.

Příspěvek od posa »

Diety pokud se něco nezměnilo lze vymáhat pouze soudně. Proto pojištění jak ti psal bohoušek. Kopírovat si doklady o přepravě, kolečka nebo si nechat stahovat kartu pro sebe.
Ohledně zahrnutí přesčasů do mzdy platí od 1.1.2012 §114 odst.3 ZP, tzn., že práce přesčas v rozsahu max.150 hodin může být součástí mzdy.
Pokud jsi tento dodatek podepsal, 150 hodin přesčasů nedostaneš zaplaceno. Proto zřejmě to omezení v přepínání tacho ze strany zaměstnavatele. Samozřejmě toto omezení není v souladu s legislativou a jedná se o porušení.
Uživatelský avatar
frantaemail
Člen sdružení
Příspěvky: 2299
Registrován: ned 03. kvě 2009 14:19:26
Bydliště: Šluknov

Re: zaměstnavatel mě nutí psát do stazek jen 30min vykl. a nakl.

Příspěvek od frantaemail »

Základ již napsali přede mnou, já jen doplním:
zaměstnavatel by Vás neměl nutit k porušování právních předpisů. Vy jako řidič jste povinnen uvádět skutečné události a svou činnost, tzn. do stazek psát skutečné doby a činnosti Vašeho pracovního výkonu. Pro evidenci Vaší činnosti slouží hlavně záznamy ze záznamových listů (kotoučků) nebo záznamy z paměťové karty řidiče, záznam ze stazky nemusí být uznán jako výkaz práce řidiče. Povinnost zaznamenávat své činnosti jsou dané čl.15 odst. 3) nařízení (EHS) č. 3821/85 a platí jak pro řidiče tak i zaměstnavatele ("dopravce je povinnen zajistit aby řidič vedl....., dle §3 odst. 2) zákona č. 111/1994 Sb.)
Ve Vašem případě, pokud přečerpáváte z nebo do cisterny, měl by jste podle jiných předpisů (např. ADR) být přítomen (provádět dohled) nad přečerpáváním a tudíž se jedná o jinou práci, kterou by jste měl mít označnou ve svých záznamech symbolem "kladívka". Pokud dohled nad přečerpáváním provádí pracovník odesílatele nebo příjemce a Vy nejste nebo nemusíte být přítomen (můžete se vzdálit mimo vozidlo) u přečerpávání, pak lze toto období považovat za činnost přestávky, o čemž pochybuji, že by tato situace nastala.
Na stravné má zaměstnanec ze zákona nárok (tuzemské - §163 ZP a zahraniční § 170 ZP), pokud splní podmínky dané zákonem a také hlavně provede a odevzdá výkaz vyúčtování pracovní cesty, což většinou se neprovádí a řidiči podepisují prázdné výkazy pracovních cest.
Ohledně přesčasů, pokud jste souhlasil a podepsal smlouvu ve které je stanovena výše mzdy včetně příplatků za přesčas, tak Vám nemusí zaměstnavatel proplácet práci přesčas, avšak pouze do zákonem povolených 150 hodin za kalendářní rok. Nad tento limit již by měl práci přesčas proplácet nebo poskytovat náhradní volno. Podmínky ohledně přesčasů jsou obsáhlejší a je to na delší psaní. Pro Vás jsou směrodatné právní předpisy, jakékoliv smlouvy nebo dodatky nesmí být v rozporu s platnými právními předpisy. Zde si dovolím připomenout, že v případě takto postavené smlouvy by měla být výše mzdy za práci přesčas zohledněna v celkové výši mzdy ve smlouvě. Takže pokud je nyní zaručená mzda řidiče 10400Kč (§3 NV č. 567/2006 Sb.), tak tako částka by neměla být ve Vámi podepsané smlouvě uvedena (§111 ZP) V částce uvedené ve smlouvě by měla být i zahrnuta částka za práci přesčas s ohledem na sjednaný rozsah práce přesčas.
Takže jak již bylo napsáno předemnou, přepínat činnosti dle skutečností a vést si poctivě záznamy včetně záznamu vyúčtování pracovní cesty (uchovávat kopie dokumentů prokazující veškerou činnost řidiče včetně kotoučků a stažených dat z karty řidiče).
destinaty
Příspěvky: 2
Registrován: úte 22. kvě 2012 18:49:04
Bydliště: Nový Bor

Re: zaměstnavatel mě nutí psát do stazek jen 30min vykl. a nakl.

Příspěvek od destinaty »

Díky za vysvětlení a rady:)
Udělal jsem si od AXY pravni ochranu...tak uvidíme ...
Odpovědět