Odkazy:  :   Spolek   Portal    Sbirka   GDPR   Doprava-online   Autoplosina   Facebook

Komise vítá souhlas Rady s evropským pilířem sociálních práv

Vše pro řidiče velkých aut
Odpovědět
Uživatelský avatar
bohousek1
Člen sdružení
Příspěvky: 5606
Registrován: ned 29. bře 2009 12:25:00
Kontaktovat uživatele:

Komise vítá souhlas Rady s evropským pilířem sociálních práv

Příspěvek od bohousek1 »

Evropská komise - Tisková zpráva

Komise vítá souhlas Rady s evropským pilířem sociálních práv a její obecnou dohodu ohledně revize směrnice o vysílání pracovníků

Brusel 24. října 2017

Na zasedání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele dne 23. října v Lucemburku ministři EU pro zaměstnanost a sociální věci jednomyslně přijali evropský pilíř sociálních práv, a to pouhé dva roky poté, co předseda Juncker tuto myšlenku poprvé zmínil, a necelých šest měsíců poté, co byl prezentován. Pilíř bude vyhlášen Parlamentem, Radou a Komisí na sociálním summitu na téma spravedlivých pracovních míst a růstu, který proběhne dne 17. listopadu v Göteborgu. Rada dnes rovněž dosáhla obecné dohody ohledně návrhu Komise revidovat pravidla pro vysílání pracovníků.

Marianne Thyssenová, komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu, tuto dnešní dohodu uvítala a prohlásila: „Toto zasedání Rady je významným milníkem pro sociální Evropu. Jednomyslná podpora, které se evropský pilíř sociálních práv těší, ukazuje odhodlání všech členských států usilovat o lepší pracovní a životní podmínky v celé Unii, neboť stojíme před řadou úkolů, které souvisejí například se stárnutím obyvatelstva, globalizací či digitalizací. Pokud jde o dohodu ohledně vysílání pracovníků, naším postojem od počátku je, že by za stejnou práci na stejném místě měli mít pracovníci stejný plat. Jsem ráda, že tento postoj nyní podporují i členské státy. Je to spravedlivé z hlediska vyslaných pracovníků, kteří si zaslouží rovné pracovní podmínky. A je to spravdlivé i pokud jde o místní pracovníky a zaměstnavatele, kteří se nechtějí podbízet. Je z toho zřejmé, že se v Evropě dokážeme sejít, zasednout ke kulatému stolu, diskutovat a dospět ke spravedlivé a vyvážené dohodě.“

Tato politická dohoda ohledně vysílání pracovníků potvrzuje klíčovou zásadu „stejné odměny za stejnou práci na stejném místě“, kterou prosazuje Komise a k jejímuž dodržování vyzývá předseda Juncker ve svém projevu ke stavu Unie v září 2015 a politických směrech, podle nichž vyslaní pracovníci budou obecně profitovat ze stejných pravidel odměňování a budou se na ně vztahovat stejné pracovní podmínky jako na místní pracovní síly.

Dohoda, které bylo minulý týden dosaženo ve Výboru Evropského parlamentu pro zaměstnanost, a dnešní dohoda v Radě potvrzují silné politické odhodlání všech aktérů zasadit se o to, aby byl náš vnitřní trh práce spravedlivější a jeho pravidla snadněji vymahatelná. Komise v této věci děkuje estonskému předsednictví za vynikající práci. Vyzývá nyní Parlament a Radu, aby využily příhodné chvíle a urychleně pokračovaly v jednáních s Komisí, aby dosáhly konečné dohody a formálně návrh přijaly.

Souvislosti

Myšlenku vytvoření evropského pilíře sociálních práv předseda Juncker poprvé zformuloval před pouhými dvěma lety ve svém projevu ke stavu Unie v roce 2015: „Budu chtít vytvořit evropský pilíř sociálních práv, který zohlední měnící se realitu evropských společností a světa práce.“ První návrh pilíře byl představen dne 8. března 2016. Poté následovaly rozsáhlé konzultace s členskými státy, orgány EU, sociálními partnery, občanskou společností a občany. Dne 26. dubna 2017 předložila Komise konečné znění, v němž stanoví dvacet zásad a práv na podporu spravedlivých a dobře fungujících trhů práce a systémů sociálního zabezpečení. Slouží jako vodítko k novému procesu konvergence směrem k vytvoření lepších životních a pracovních podmínek v členských státech EU.

Pro Komisi je vytvoření lepšího a spravedlivějšího vnitřního trhu jednou ze zásadních složek budování sociálnější Evropy. Reforma stávajících pravidel vysílání pracovníků byla jednou z hlavních iniciativ, kterou předseda Juncker popsal již ve svých politických směrech z roku 2014: „Budu dbát na to, aby byla důsledně prováděna směrnice o vysílání pracovníků, a budu iniciovat cílený přezkum této směrnice s cílem zajistit, aby v Evropské unii nebylo místo pro sociální dumping. V naší Unii by za tutéž práci na témže místě měli být pracovníci odměňováni stejným způsobem“. Ve svém projevu o stavu Unie ze dne 13. září 2017 předseda Juncker tento závazek potvrdil. „V Unii, kde jsou si všichni rovni, není možné, aby se na některé pracovníky pohlíželo jako na pracovníky druhé kategorie. Za stejnou práci na stejném místě by měli mít pracovníci stejný plat. Proto Komise navrhla nová pravidla týkající se vysílání pracovníků.“

Komise formální návrh na změnu směrnice o vysílání pracovníků z roku 1996 předložila dne 8. března 2016. Vychází ze zásady „stejná odměna za stejnou práci na stejném místě“ a stanoví, že vyslaní pracovníci budou obecně profitovat ze stejných pravidel odměňování a budou se na ně vztahovat stejné pracovní podmínky jako na místní pracovní síly. Návrh doplňuje směrnici o prosazování předpisů v oblasti vysílání pracovníků z roku 2014, kteru se zavádějí nové nástroje pro boj proti podvodům a zneužití a zlepšení správní spolupráce mezi vnitrostátními orgány odpovědnými za vysílání pracovníků.

Jak předseda Juncker předeslal ve svém projevu ke stavu Unie v roce 2017 a v prohlášení o záměru, Komise v roce 2018 zřídí evropský orgán pro pracovní záležitosti. Cílem je posílit spolupráci mezi orgány činnými na trhu práce na všech úrovních a zlepšit řešení přeshraničních problémů. Kromě toho Komise navrhne další iniciativy na podporu spravedlivé mobility, včetně evropského čísla sociálního zabezpečení, aby byla práva sociálního zabezpečení viditelnější a (digitálně) přístupnější.

Další informace

Tisková zpráva o návrhu Komise vytvořit evropský pilíř sociálních práv


Tisková zpráva o návrhu Komise revidovat pravidla o vysílání pracovníků z roku 1996


Informační přehled EU týkající se vysílaných pracovníků


Informační přehledy jednotlivých zemí týkající se vysílaných pracovníků
..:: Bohousek1 ::..
Odpovědět